Falimentul Astra. Faza pe autoritati
astra2

Falimentul Astra. Faza pe autoritati

Va amintiti miza: valorificarea averii care defineste Astra ca asigurator – portofoliul de polite de asigurare.

Am spus anterior ca acesta s-a pierdut in mare parte, lucru confirmat expres de ultimul raport al lichidatorului, de ofertele primite de la asiguratori de a achizitiona doar bazele de date dar si de concedierea colectiva preconizata.

Cu toate acestea, acest portofoliu ramane insa in atentia jucatorilor: creditori, lichidator, autoritati. De ce? Pentru ca, atata timp cat nu se stie din vina cui s-a pierdut, toata lumea ramane la dans, sa salveze aparentele si sperand ca miscarile largi ale trenelor vor ascunde nemiscarea … activului respectiv.

Din perspectiva unui simplu creditor, iata ce s-a intamplat.

Conform legii, lichidatorul e chemat sa ia o decizie privind pastrarea sau denuntarea acestor polite. Decizia e una de oportunitate din perspectiva maximizarii averii Astra, punand in balanta incasarile din aceste polite si daunele probabil a fi platite pentru evenimente produse dupa deschiderea falimentului. Fapt este ca lichidatorul nu a denuntat politele si a solicitat ASF sa avizeze aceasta optiune de pastrare a politelor.

Pozitia FGA, in principal, dar si a ASF, fata de aceasta decizie este contradictorie.

Pe de o parte, ASF asista la eforturile lichidatorului de a mai vinde, prin negociere directa, ce a mai ramas din acest activ, insusindu-si astfel mentinerea acestuia.

Pe de alta parte, FGA, sustinut de ASF, doreste ca politele sa fi fost denuntate de catre lichidator si contesta in instanta masura lichidatorului de pastrare a acestora.

S-a pierdut in acest hatis informatia ca Legea FGA prevede ca vor fi despagubite doar riscurile produse anterior implinirii a 90 de zile de la data deschiderii procedurii falimentului. Se instituie astfel o incetare prin efectul legii, la data respectiva, a tuturor politelor de asigurare incheiate de catre Astra. Normala, dealtfel, pentru a proteja atat asiguratii cat si asiguratorul aflat in faliment.

Dispozitia se coroboreaza cu obligatia legala a Astra de a informa asiguratii, dupa data retragerii autorizatiei de functionare in data de 31.08.2015 si pana la data de 03.12.2015 a deschiderii falimentului, ca au dreptul sa denunte politele. Astra nu s-a obosit prea tare, lasata 3 luni de capul ei.

Initial, un comunicat al FGA a confirmat implicatiile implinirii termenului de 90 de zile (http://goo.gl/R3CqQE). Ulterior, o decizie a ASF din 03.03.2016, ultima zi a acestui termen (http://goo.gl/9O1lIw), statueaza ca FGA va continua preluarea cererilor de deschidere a dosarelor de dauna pentru asiguratii Astra pana la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a falimentului. Se confirma astfel ca politele inceteaza de drept, macar la aceasta ultima data, dar si ca masura lichidatorului de pastrare a politelor este legala.

In perioada 03.03.2016 – 28.04.2016 s-au mai adaugat peste 1300 de astfel de cereri.

Contradictia se adanceste afland ca deschiderea de dosare noi de dauna este in continuare posibila, conform unei decizii ASF din data de 25.04.2016 (http://goo.gl/MigEBe)!!!

Se mai confirma insa din cele de mai sus si ca vanzarea unui astfel de portofoliu trebuia sa se faca foarte rapid, inainte de incetarea de drept a politelor.

Vanzarea rapida fiind ratata, in conditiile neobservarii unui cadru legislativ, intr-adevar, perfectibil, si asiguratii nefiind informati de dreptul de denuntare, a fost nevoie de astfel de decizii.

In tot acest timp, s-a omis sa se informeze creditorii de asigurari si ca au dreptul sa se inscrie la masa credala a Astra, pentru cazul respingerii cererii lor de despagubire de catre FGA sau pentru acela al solicitarii unei sume mai mari decat plafonul de plata de 450.000 de lei.

Atat inainte cat si dupa deschiderea falimentului, aceste drepturi fiind prevazute de lege, profesionistii implicati erau chemati sa fie doar diligenti. Daca Astra, singura obligata legal, a esuat, incercarile celorlalti au fost insa neclare, precum ghidul ASF, concentrat mai degraba asupra dreptului de a te adresa FGA pentru plata despagubirii, sau timide, precum anuntul lichidatorului, la o data incerta (https://goo.gl/26s3Ho), despre dreptul asiguratilor de a notifica denuntarea politelor.

Cresterea creantei FGA si pierderea portofoliului se transfera pe umerii creditorilor Astra si in special asupra asiguratorilor, care contribuie la fondurile FGA ce vor fi alocate acestor plati suplimentare. Ei se lamenteaza in instanta si ca nedenuntarea politelor RCA de catre lichidator atrage cresterea creantelor lor de asiguratori CASCO in regres dar nu au atacat decizia lichidatorului de a pastra politele RCA si vor tolera, cel mai probabil, si prelungirea sine die a posibilitatii de deschidere de catre FGA a noi dosare de dauna in aceste polite.

Asiguratorii vor mai primi o lovitura daca (as risca sa spun “cand”) FGA  va decide ca va plati unui asigurator CASCO in regres maximum 450.000 de lei/asigurator si nu maximum 450.000 de lei/fiecare cerere de plata/despagubire in regres dintre sutele depuse individual de catre asiguratori.

O astfel de decizie a FGA nu va fi curajoasa, ci prudenta, preferandu-se ca solutia sa fie data de catre justitie, desi ea este evidenta si este in favoarea asiguratorilor. Pana una alta, intrebat chiar de judecatorul sindic, FGA  a raspuns ca nu a luat inca o decizie! Asta la aproape un an de la intrarea in vigoare a legii FGA…

O paranteza: faza pe asiguratori a continuat cu retragerea pe care o consider onorabila (vezi de ce in articolul meu anterior) a unuia din functia de Presedinte al Comitetului Creditorilor.

In final, o concluzie: responsabilitatea se invata fiind activ, facand alegeri si luand decizii. O metoda de invatare inca neaplicata suficient in cazul Astra…

MihaiNeacsu

Managing Partner Neacsu & Asociatii Law Firm
Close Menu