Brokerii de asigurari si falimentele asiguratorilor

Brokerii de asigurari si falimentele asiguratorilor

Falimentele asiguratorilor au ajuns la ordinea zilei insa tavalugul ASF face si victime colaterale in randul celorlaltor asiguratori si al brokerilor. Ce probleme pot avea brokerii?

In perioada dintre retragerea autorizatiei de functionare si deschiderea falimentului unui asigurator, foarte multi brokeri de asigurare efectueaza in mod in mod aparent nelegal operatiuni de retinere a primelor datorate catre asigurator, in considerarea unei compensari cu comisioane de intermediere datorate de catre asigurator, in conditiile in care posibilitatea de retinere nu era permisa de contractul de brokeraj sau era permisa in anumite limite si numai cu acordul asiguratorului.

Comisioanele pentru a caror compensare s-au retinut prime sunt scadente fie anterior retragerii autorizatiei, fie ulterior acestei date dar inainte de deschiderea falimentului, fiind aferente incasarilor de prime de la asigurati in contul brokerului sau direct in contul asiguratorului si fiind facturate ca atare de catre brokeri.

In cazul Astra, lichidatorul provizoriu a adresat acestor brokeri de asigurare o notificare prin care arata ca operatiunile de compensare sunt nelegale, fiind efectuate fara respectarea prevederilor contractuale. Ulterior, s-a renuntat la aceasta pozitie.

Situatia se poate repeta insa in cazul Carpatica.

Solutia favorabila asiguratorului previzionata de catre lichidatorul provizoriu este aceea ca brokerii sa inregistreze cereri de inregistrare a creantelor constand in comisioane si sa achite asiguratorului primele retinute anterior in vederea compensarii!

Desigur ca aceasta solutie prejudiciaza interesele brokerilor, in conditiile in care cererile lor de compensare conventionala a creantelor reciproce nu primesc raspuns din partea asiguratorului.

Exista pericolul ca, in perioada aratata, in care asiguratorul refuza sa accepte compensarile initiate de catre brokeri si in care el nu mai este supus controlului administratorului temporar FGA, asiguratorul sa nu efectueze nici macar alocarea incasarilor pe polite si calculul de comisioane datorate brokerilor!

Chiar si fara asemenea argumente, solutia impusa de catre lichidatorul provizoriu in cazul Astra era nelegala, deoarece ignora necesitatea constatarii compensatiei legale a celor doua creante reciproce, ambele certe, lichide si exigibile anterior deschiderii procedurii falimentului Astra.

Astfel, conform art.90, alin.1 din Legea insolventei nr.85/2014, “deschiderea procedurii de insolvenţă nu afectează dreptul niciunui creditor (nota noastra: brokerul) de a invoca compensarea creanţei sale cu cea a debitorului (nota noastra: asiguratorul) asupra sa, atunci când condiţiile prevăzute de lege în materie de compensare legală sunt îndeplinite la data deschiderii procedurii. Compensarea poate fi constatată şi de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar.”

In aceste conditii, recomandarea societatii noastre este ca brokerii sa insiste in a solicita lichidatorului provizoriu al asiguratorului constatarea compensatiei legale, fiind indeplinite conditiile legale pentru aceasta.

Daca brokerul este diligent si cere inregistrarea creantei sale asupra averii asiguratorului, el nu pierde dreptul de a cere constatarea compensatiei legale, formularea cererii de inregistrare a creantei neechivaland cu o renuntare implicita la compensare. De asemenea, nu are relevanta faptul ca o cerere de constatare a compensatiei intervine dupa data expirarii termenului de inregistrare a creantelor asupra averii asiguratorului.

In perioada urmatoare deschiderii falimentului, este de asteptat ca asiguratorul sa inregistreze pe rolul instantelor judecatoresti cereri de chemare in judecata pentru recuperarea de la brokeri, cu titlu de prime nedepuse, a sumelor retinute de catre acestia in vederea compensarii.

Concluzia? Brokerii trebuie sa trateze cu responsabilitate drepturile ce decurg din calitatea de creditor al unui asigurator, atat inainte cat si in timpul falimentului unui asemenea asigurator. In al doilea caz, asta are o reglementare si un nume: indreptatirea de a participa la procedura falimentului. In primul caz, nu are nici macar o reglementare…

MihaiNeacsu

Managing Partner Neacsu & Asociatii Law Firm
Close Menu