Revolutia lui 1%

Revolutia lui 1%

revolutie-1-la-sutaZiua intrarii in vigoare a Ordonantei RCA a fost o zi urata pentru mine ca jurist. Sunt rare astfel de zile in care nu as vrea sa ies din casa ci sa stau sa ma uit pe fereastra si sa ma gandesc la ce alta profesie mi-as alege. In acea zi m-am gandit ca as fi bun de profesor…

Tehnocratia a esuat intr-un Frankenstein normativ slab, schiop dar cu prea multe maini, intocmit in graba, la o comanda aroganta auzita pe bucati la un telefon care paraia, de un jurist naiv (naiv ca in „arta naiva”) care nu a bagat in seama legi precum cea a concurentei si nici macar Constitutia, sa fi auzit de claritate si previzibilitate a legii, ca sa nu mai vorbim de conditia existentei situatiei extraordinare si a urgentei…

Am citit apoi si tarifele „orientative” si „maximale” servite asiguratorilor. Diploma mea in statistica matematica este si ea de aruncat la gunoi asa ca am renuntat si la ideea de a ma face profesor…

Voi analiza altadata, pe liniute, prevederile legale cu privire la care autorii de literatura juridica vor ezita sa se aplece pentru ca … exista astfel de legi pe care nu poti construi frumos…

Azi insa ma intreb cine ne va scoate din asta iar raspunsul il gasesc repede, pentru ca esteĀ  tot ce reiese clar si previzibil din aceasta lege: brokerii.

Explic celor care au ras deja…

Ordonanta RCA se reclama a fi emisa in vederea protejarii intereselor consumatorilor insa este, in esenta, in contradictie cu aceste interese. In rest, este neutila ori indiferenta.

De aceea, consumatorii sunt singurii care i se pot opune legitim.

Brokerii sunt insa gestionarii acestei puteri ascunse, detinuta deja de catre clientii lor, niciodata exersata dar nou provocata.

Supusi unor presiuni imense din partea asiguratorilor, mai vechi sau mai noi, datorate chiar Ordonantei RCA (unele dintre ele, din partea anumitor asiguratori, concretizate in practici neconcurentiale si neloiale chiar, indreptate impotriva capacitatii si fortei lor de vanzare), dar si lipsiti de protectia ASF, ei trebuie sa aleaga repede tabara corecta si salvatoare a celor pe care, de fapt, ii reprezinta.

Legati la gardul asiguratorilor RCA de catre Ordonanta RCA (a se vedea amenda contraventionala aberanta pentru nedepunerea la asiguratorii RCA a primelor de asigurare incasate, unica in economia romaneasca, in relatiile dintre profesionisti, pentru neplata obligatiilor banesti), ei pot sa il rupa folosindu-se de legatura care este de esenta activitatii lor, mandatul prea mult neglijat de ei insisi, prea putin practicat, care i-a facut sa se confunde pana acum, in ochii asiguratilor, cu asiguratorii.

In mod paradoxal, ii impinge catre aceasta solutie chiar ASF, prin preocuparea catre protectia consumatorului dar si prin desprinderea de supervizarea bazata pe verificarea conformitatii cu legea (rules based supervision) la supervizarea bazata pe analiza riscurilor decelate in petitiile primite de la consumatori (risk based supervision), desprindere impusa de noile principii ale Solvency II (a se vedea declaratia presedintelui ASF la FIAR 2016).

Brokerii vor capata instrumentele necesare gestionarii acestei puteri si din Directiva IDD, nevoiti fiind sa se formeze profesional intr-un nou spirit, al distributiei cu consultanta, care va implica schimbari majore inclusiv in ce priveste modul in care brokerii sunt remunerati pentru serviciile oferite clientilor (plata pe baza de comision fiind identificata ca o sursa majora de conflict de interese intre distribuitori si consumatori dar si intre distribuitorii insisi). Ca o paranteza, comisioanele mici impuse astazi brokerilor ii vor impinge pe acestia catre consumator ca sursa de venit.

Impunerea unei concurente echitabile, loiale, intre asiguratori si brokeri, tratati impartial ca distribuitori de asigurari este un alt castig oferit de IDD, pe care brokerii trebuie sa il fructifice.

Pe termen scurt, de 6 luni (sau mai mult) de traversare a desertului tarifelor maximale si a comisioanelor denaturate, nu se va intampla mai nimic.

In toata aceasta perioada, precum si pe toata durata formei actuale a Ordonantei RCA (sper, scurta, pana la adoptarea Legii de aprobare), ordonanta care infrange grav principiile IDD, brokerii trebuie sa inceapa sa invete, sa sape transee si, discret sau mai putin discret, sa treaca la educarea clientilor si cultivarea personalitatii acestora, pentru a-si intari ei insisi coloana vertebrala si a dezvolta si perfectiona noile arme.

Daca se va intampla asta, daca murmurul care se aude acum in capatul pietei asigurarilor se va extinde si va fi auzit de asiguratori si de insasi ASF, chemata sa fie inteleapta, aerul va deveni mai respirabil…

 

MihaiNeacsu

Managing Partner Neacsu & Asociatii Law Firm
Close Menu