Fara lideri, va rog?

Fara lideri, va rog?

no-leadersIF(JudetDomiciliuCandidat = CircumscriptieCandidatura, Local, Turist).

Pe romaneste, functia excel aplicata tabelului candidatilor la alegerile parlamentare 2016 publicat de BEC, ajutata de cateva filtre, se traduce asa:

Din totalul de 6476 candidati, 1191 (aproximativ 18%) sunt turisti, adica nu au domiciliul in circumscriptia in care candideaza. Am eliminat in prealabil, desigur, candidatii pentru diaspora.

Dintre acesti turisti, 871 candideaza pentru una dintre primele 5 pozitii (21% din numarul de candidati de pe aceste pozitii), 458 pentru pozitiile 1 si 2 (25% din totalul de 1818 de candidati de pe aceste pozitii) si  267 pentru pozitia 1 (29% din totalul de 926 de candidati de pe aceste pozitii).

Dupa cum vedeti, rarefierea aerului nu ii goneste pe turistii profesionisti!

Dintre turistii care merg direct pe pozitia 1, 47 sunt deja deputati sau senatori. Deci mai mult de jumatate dintre cele 86 de  liste electorale au in frunte, la cel putin un partid, cate un parlamentar turist, care vine sa ajute inca o comunitate locala saraca in personalitati reprezentative si responsabile. Stiind ca ei fac turism ca sa fie siguri ca vor fi alesi, cifra ne da de gandit…

In total, 61 de parlamentari fac turism de sacrificiu, in pozitii fruntase in liste. Ei isi vor sacrifica viata personala, familia pentru a se dedica educarii politice a comunitatilor in care descaleca.

Presedinta PNL fuge la Timis si timisenii accepta cu bucurie importul de democratie din care altadata aveau preaplin…

Cel mai mare exportator de candidati este … desigur, Bucurestiul. Mai mult, TOTI cei 142 de turisti bucuresteni, la fel ca si cei 11 ilfoveni, merg pe pozitia 1 in tara!!!

Se ajunge la absurditati precum cea legata de candidatura pe pozitia 1 la Camera Deputatilor in lista PNL Teleorman a bucurestencei Mara Calista, asistenta presedintei PNL, nevoita sa ascunda asta si sa declare chiar ca e “fara ocupatie” ca sa poata sa isi bata joc in liniste de electoratul de pe acele meleaguri. Va ganditi ca Dragnea se va impiedica de ea sau ca ei ii pasa de micii ei alegatori provinciali?

Reteta este adoptata, din pacate, si de catre partidele noi, care ar trebui sa isi extraga puterea din reprezentativitatea liderilor ei locali: 15 turisti bucuresteni, carora li se alatura alti 4 turisti din alte locuri, pleaca in toate zarile sa Salveze Romania din pozitia 1 pe liste. USR este, de altfel, al doilea, dupa UDMR, in topul organizatiilor politice care apeleaza la turisti, in procente absolute.

In general, in ce priveste partidele, fenomenul dovedeste ca democratia interna nu functioneaza, liderii filialelor locale acceptand cu obedienta aceste desemnari de candidati din protipendada centrala. El mai arata si dezinteresul partidelor in cultivarea liderilor, justificat de teama ca acestia vor lua locul liderilor locali de partid, de la parlamentari pana la consilieri locali, care nu locuiesc in comunitatile care i-au ales si nu au nimic de a face cu nevoile reale ale acestora.

Cat despre reimprospatarea Parlamentului, 268 de parlamentari, mai mult de jumatate din numarul total actual, candideaza din nou, in proportie de 99% de pe pozitiile 1 si 2.

Daca va veti uita cine sunt nou-venitii de pe pozitiile eligibile sau veti cunoaste cateva lucruri despre sistemul de selectie, in care sunt introdusi obedienti din esalonul doi sau leondanaili de imagine, toti fara vreo influenta in partid (a se vedea lista cu care incearca PNL  sa recucereasca Bucurestiul si respectul lor naiv pentru “conducerea de partid”: https://goo.gl/s45t66), va veti da seama ca Romania este condusa de o mana de oameni…

Aceia care au reusit sa il „captureze” si pe Dacian Ciolos (oferindu-i sprijin nu si influenta in partid) si sa il transforme in tema principala de campanie, profitand de dorinta lui de a-si continua munca dar obtinand astfel un nefericit gir.

Acestea sunt dimensiunea reala a bataii de joc a partidelor politice la adresa Romaniei si a comunitatilor locale si adevarata drama a acestora din urma, incapabile sa produca lideri ori macar sa ii respinga pe cei impusi artificial.

Comunitatile asista pasive la aceasta invazie a “profesionistilor” politicii, la acest patriotism nenatural, inversat, in care persoane straine de comunitate vin sa le ajute sa isi castige demnitatea.

A cerut vreodata o comunitate locala o dare de seama de la mandatarii ei, fie ei si consilieri locali, ca sa nu mai vorbim de parlamentari nationali sau europeni?

Cand aceasta se va intampla, cand va veti aminti sa faceti alegeri in fiecare zi, se va putea spune ca Romania este vie, tragandu-si puterea din patriotismul fiecarei comunitati care o compune.

Pana atunci…

MihaiNeacsu

Managing Partner Neacsu & Asociatii Law Firm
Close Menu