Bulina Alba

Bulina Alba

iarna

Inarmeaza-te cu buna-credinta. Si cu o lopata. Preferabil una lata. Vei face minuni. Nu iti trebuie primar, nu iti trebuie utilaje comunitare, nu iti trebuie mai multe autobuze ori tramvaie decat ai.

Pe acestea din urma nu le aveam nici in copilarie. Datul zapezii imi aminteste, ca multora dintre voi, de copilarie si orasul natal. Mie imi aminteste si de aleea lunga din curtea casei parintesti si trotuarele inzapezite din fata casei domnului Rotaru, vecinul in varsta din stanga casei noastre, pe care il indrageam, si din fata cladirii nelocuite din dreapta casei noastre. De la domnul Rotaru nu aveam pretentii, din pivnitele celeilaltei case imi rascumparam efortul furand merele depozitate acolo, peste iarna, in cutii de lemn captusite cu carton gofrat.

Trezeste-te devreme dimineata. Bate pe la cateva usi si asociaza-te cu alti vecini. Asta daca iti cunosti vecinii. Daca nu, e un prilej bun sa o faci acum. Iti va fi de folos peste cateva zile, la urmatoarea ninsoare, dar si in tot cursul anului.

Incepe cu aleea de intrare in bloc sau curte si cu trotuarul. Pe acolo va iesi mai tarziu copilul tau, pe acolo te vei intoarce si tu acasa. Cativa barbati lati si de buna-credinta vor curata trotuarul si strada cat ai bate din palme.

Masina? Fie ca o folosesti fie ca nu, curat-o. Nu arunca zapada de pe ea pe trotuar si nici in strada. Curata trotuarul din dreptul ei si chiar un pic mai mult. Curata un pic si din zapada dinspre strada si din cea tasata de pe strada ingusta. Stiu ca e posibil sa nu mai gasesti acel loc de parcare disponibil cand te vei intoarce dar presupune cu buna-credinta ca il va folosi cineva care a curatat temeinic un alt loc pe care nu l-a mai gasit, fiind ocupat de altcineva de buna credinta care…

Mai poti face ceva. Cand vezi statiile de autobuz pline, siruri de oameni care merg pe banda intai pentru ca nu au loc in autobuze si nici pe trotuare, opreste masina de cinci locuri in care mergi singur (nu cauta pe bord butonul de buna-credinta ca nu il vei gasi, apasa moderat pe frana) si ia pe cineva cu tine in drumul tau. Mai ales daca ti se face semn.

Azi nu mi-a fost rusine de primar ori de partide. Unele dintre ele, in loc sa cultive comunitatile sa se schimbe, fac (cu buna-credinta, din pacate) proiecte sa oblige primariile sa aloce bani curatarii trotuarelor. E o lasitate pentru bucuresteni sa accepte asa ceva. Eu nu am cerut nimanui un leu pentru ca am curatat trotuarul public azi.

Si am si un proiect pe care il propun tot gratis administratiei locale, din Bucuresti ori de aiurea unde se intampla ce a fost azi in Bucuresti. Se numeste “Bulina Alba” si suna asa: daca nu sunteti in stare sa dati amenzi proprietarilor care nu isi indeplinesc obligatiile fata de comunitate, macar puneti-le o bulina alba, mare si stralucitoare, pe fatada blocului, pe gard sau pe vitrine.

Simplu, nu? Il cedez gratis oricarei asociatii a comunitatii locale. Din pacate, in Bucuresti nu exista comunitate, nici macar in situatii de criza ca aceea de azi. Trist.

Azi mi-a fost rusine de bucuresteni. Le-as pune multora dintre ei o bulina alba pe frunte.

MihaiNeacsu

Managing Partner Neacsu & Asociatii Law Firm
Close Menu